fbpx

Out-of-office nodig? We geven je 5 tips voor een knaller!

Een out-of-office is meer dan een gewone mail. Het is niet zomaar een ‘ik-ben-er-niet-mailtje’. Het is een mail die ervoor moet zorgen dat een potentiële klant getriggerd blijft totdat je terug bent.

Maar eerst, wat is een out-of-office?

Een out-of-office neemt de communicatie over terwijl jij geniet van de stralende zon. Om ongeduldige mailers niet op hun honger te laten zitten, zorgen wij voor enkele tips om nét iets extra aan te bieden.

1. KISS: Keep It Short & Simple

De ontvanger van jouw out-of-office is ongeduldig en verwacht zo snel mogelijk een passend antwoord op zijn/haar vraag. Waarmee je bezig bent of waarom je zijn/haar vraag niet kunt behandelen is niet van belang. Wie wel kan antwoorden of wanneer de vraag beantwoord wordt is de grote ham-vraag. Zorg er dus voor dat jouw out-of-office duidelijk is en zonder veel tierlantijntjes.

2. Trigger jouw doelpubliek

Probeer vragen te voorspellen en geef al een tipje van de sluier. Hij/zij is geïnteresseerd en wilt zo snel mogelijk informatie. Het is aan jou om al beperkte informatie te geven en enkele communicatiekanalen open te zetten.

  • Heb je een interessante blog of organiseer je een evenement? Gebruik een call-to-action om hem/haar te informeren.
  • Stuur je regelmatig nieuwsbrieven? Voeg een link toe naar het inschrijvingsformulier en overtuig de ontvanger van jouw out-of-office waarom hij/zij zich moet inschrijven.
  • Zet jouw socialmediakanalen extra in de picture. Waarom? Just because you can! Door de verschillende social media blijf je gemakkelijk in contact met leads, klanten en vrienden.

Houd wel rekening met de hoeveelheid call-to-actions in een nieuwsbrief. Het mag niet pusherig overkomen. Don’t overkill.

3. Denk aan de tone of voice

Zorg ervoor dat jouw out-of-office leest als een mail die van jou komt. Laat jouw out-of-office dus zeker niet schrijven door een collega of vriend(in). Is je communicatie eerder informeel, vermijd dan een zakelijke out-of-office. Hier ook weer de gouden regel: ‘Don’t overkill’. Grappige GIFS of straffe memes stuur je best via Whatsapp of Facebook.

4. Gebruik de juiste taal

Heb je veel contacten over de taalgrens? Schrijf jouw out-of-office in meerdere talen. Rangschik de talen naargelang de populariteit van de taal. Hot tip: ‘Noteer bovenaan je mail welke talen beschikbaar zijn en hoe deze zijn gerangschikt’.

Bijvoorbeeld: (Nederlands versie beschikbaar/ English version below / version française ci-dessous / Deutsche Fassung siehe unten).

5. Verwijs door naar jouw collega

Zijn er bepaalde vragen die moeten wachten tot je terug bent? Maak dat zeker duidelijk. Zo vermijd je dat de mailboxen van collega’s belast worden met vragen waarop ze niet kunnen antwoorden.